miercuri, 17 octombrie 2012

Cine are interes ca această confuzie să dăinuiască?

 din arhivă
Petru Vucărău
pentru
Revista Teatracţie
2006
În vara anului 1990, plecam din Teatrul Luceafărul. Plecam împreună cu încă şapte colegi de-ai mei de facultate. Nişte nebuni, care, atunci cînd m-au întrebat şi unde plecăm?, iar eu le-am răspuns în stradă, n-au stat pe gînduri o clipă, au plecat.
Plecam din teatrul care ani de-a rîndul a fost încununat de glorie şi devenise pentru toată lumea un adevărat templu sacru. Şi iată că noi părăseam acel templu, care de mult nu mai era sacru, iar gloria lui de altă dată era de mult apusă.
Cei şapte care m-au urmat, Ala Menşicov, Nellz Cozaru, Valentin Todercan, Emil Gaju, Andrei Moşoi, Andrei Sochircă şi regretata Zinaida Zmeu, erau într-adevăr, în mintea multora, nebuni, de vreme ce au făcut pasul acesta: au schimbat scena unui teatru pe o stradă pustie. Dar cred că mult mai nebuni erau cei care nu înţelegeau că, deşi trecuseră cinci ani de cînd absolvisem cea mai faimoasă şi prestigioasă şcoală de teatru la vremea aceea- Şcoala Superioară de Teatru B.V. Şciukin din Moscova, eram încă în plină forţă creativă şi ne doream mult mai mult decît ne putea oferi o scenă muribundă. Lumea nu înţelegea că în noi fierbea setea de afirmare, de glorie. Fierbea ca un vulcan gata să exploadeze. Şi explozia s-a produs. Iar lava lui a ars tot ce i-a stat în cale şi a dat naştere, la Chişinău, unui nou teatru- Teatrul Eugene Ionesco. Doar că la început această explozie, ca şi multe altele care au loc la noi, a trecut neobservată şi neauzită de nimeni. Chişinăul a fost întotdeauna un oraş liniştit şi comod. N-a acceptat niciodată să fei tulburat de evenimente culturale. Stresurile de ordin artistic, spiritual, i-au fost întotdeuna contraindicate. Cu toate acestea, în pofida voinţei Chişinăului, Teatrul Eugene Ionesco a apărut. A apărut în stradă, neaşteptat şi nedorit de nimeni, un bastard fără casă, fără acte, fără nici o sursă de existenţă, dar cu o dragoste de scenă aproape fanatică şi cu o încăpăţînare teribilă de-a se impune şi de a împărtăşi lumii întregi această dragoste. Iar explozia trecută cu vederea, urma să-şi facă efectul ceva mai tîrziu. Învepuserăm repetiţiile la Cîntăreaţa Cheală.
Tot în acea vară bastardul Eugene Ionesco a fost luat sub tutela Firmei Valeologia. Dar nici prestigioasa firmă nu a putut oferi tînărului teatru un sediu la Chişinău. Era februarie 1991, cînd părăseam Chişinăul. Îl părăseam pentru că se găsise un alt oraş, mult mai generos cu noi, care se oferise să ne găzduiască- Râmnicu Vîlcea. Eram deja 24 la număr. Aveam un director- pe Alexandru Corduneanu, o machioză- pe regretata Livia Bocănescu, un regizor- Marcela Cibotarenco, un regizor plastic- Leonid Popa, regizor tehnic, costumeră, secretar literar, iar la trupa de actori aderaseră Elvira Platon, Luminiţa Tulgara, Elena Chioibaş, Radu Constantin, Gheorghe Grîu, Boris Cremene. În cinci luni de şedere la Vâlcea Teatrul eugene Ionesco a scos trei premiere: Hei, oameni buni! de W. Saroyan, Căldură Mare de I.L. Caragiale, Cea mai puternică de A. Strindberg, a restabilit Aşteptîndu-l pe Godot de S. Beckett, a participat la două festivaluri ( la Oradea şi la Bacău), de pe urma cărora s-a ales cu trei premii, a înregistrat la TVR spectacolele  Hei, oameni buni!şi Aşteptîndu-l pe Godot şi tot cu aceste spectacole a realizat primul său mare turneu prin cele mai importante oraşe ale României: Cluj, Tîrgul Mureş, Oredea, Timişoara, Bucureşti. Dar acesta era abia începutul. Aurmat întoarcerea la Chişinău şi instituirea oficială a Teatrului Eugene Ionesco ca instituţie de stat prin ordinul Ministrului Culturii şi Cultelor Ion Ungureanu din data de 11 septembrie 1991. A urmat premiera zguduitoare cu Cîntăreaţa Cheală, care a scoa, în sfîrşit, Chişinăul din somnul letargic. L-a făcut să vorbească şi să recunoască existenţa de facto a Teatrului Eugene Ionesco. Tot Ion Ungureanu a fost acela care a găsit, în sfîrşit, un sediu pentru noi. Chiar dacă era un local provizoriu pentru care plăteam chirie, anume acolo am reuşit să scoatem cele mai bune spectacole. Anume acel local devenise un adevărat focar cultural, unde, în afară de spectacole, s-a născut clubul artiştilor Vineri seara la Eugene Ionesco, simpozioane şi conferinţe internaţionale şi cel mai prestigios Festival Internaţional de Teatru BITEI. Cu toate acestea, am fost scoşi aproape forţat din acel sediu şi din nou ne-am pomenit abandonaţi. Teatrul fără Sediu este sinonimul Teatrului Eugene Ionesco, iar Aşteptîndu-l pe Godot de mult s-a transformat pentru noi în Aşteptînd un Sediu.
Cinsprezece ani plus unul! Zeci de spectacole, premiere, o mulţime de turnee prin nenumărate oraşe şi ţări, festivaluri, aplauze, urale şi strigăte de bravo, menţiuni, diplome, premii, trofee....Peste tot în lume unde evolua Teatrul Eugene Ionesco, fie că era în Italia sau Spania, Egipt sau Polonia, Japonia sau Irlanda, de peste tot se întorcea triumfător. Peste tot era acesă. Şi doar Chişinăul, nici pînă în ziua de azi, nu poate ( sau nu vrea) să-i ofere o casă. O casă pe care să scrie Teatrul Eugene Ionesco.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu